Sanning och konsekvens

Just idag insåg jag vad mitt nyårslöfte måste bli. Det kan beskrivas så här:

Jag ska agera mer konsekvensmedvetet.

Enkelt men svårt. Sanningen håller jag mig oftast till men nu gäller det alltså att även tänka på konsekvenser. Ungefär 99 gånger av 100 vill jag väl men det är inte alltid mitt agerande tolkas så. Minst 50 gånger av 100 säger eller gör jag något som är ogenomtänkt. Det blir en svår balansgång för mig om jag ska klara mitt nyårslöfte. Den uppriktighet och välvilja jag ofta vill kasta ur mig kanske får stå tillbaka. För ibland blir det inte som jag har tänkt mig. Mitt nyårslöfte kanske bäst formuleras så här:

Tänk efter före. Och gör det ordentligt!

Det är det jag ska göra nu och det kommer att bli bra. Jag är övertygad.

Har även funderat på det här med snusandet ...

Jag tror att min oroliga sömn beror på att jag inte snusar på nätterna. Kroppen panikar säkert. Så därför kanske jag ska lova mig själv att börja nattsnusa. Eller så slutar jag helt och hållet. JA! Under 2009 ska jag på riktigt göra ett försök att sluta snusa. För första gången känner jag mig motiverad! Nu när jag inser att sömnen kanske kan bli lugnare så har jag en konkret orsak till att verkligen vilja sluta. Men det här nyårslöftet tror jag inte på förrän jag upplever det.

Det var det.


Till den som känner sig träffad ...

Jag önskar dig allt underbart
Du är viktig för mig

Min jul

Julen var härlig! I tisdags efter jobbet lämnade jag staden och åkte till stugan.

Julafton var precis så som julaftnar ska vara. Vi promenerade, åt alldeles för mycket, öppnade julklappar, såg Kalle Anka och spelade spel. I lugn och ro. Bilderna är från vår traditionella julpromenad på ön. De ser lite gråa ut men det beror på fotografen (jag). Det var en underbart vacker vinterdag.





Jag fick en oväntad bonusjulklapp utöver de riktiga klapparna ... skymtade som hastigast en av de allra finaste killar jag vet. Tänk om jag kunde få honom i julklapp. Men jag blev glad av att se honom i alla fall :-)

Julen fortsatte med att vi for till mormor på juldagen. Det blev en ganska snabb visit och sedan for jag och bror hem för att gå ut på krogen. Vi mötte upp syster på Aveny och hade en riktigt trevlig utekväll. Så for vi tillbaka till stugan på annandagen och firade jul med syster och hennes yngsta son. Lite mindre lugn och ro men väldigt roligt. Jag var trött efter juldagen så jag var kanske inte jordens roligaste moster men vi hade det bra och åt alldeles för mycket igen.

Igår när jag kom hem kände jag mig helt knäckt. Det tar på krafterna att fira jul. I total ensamhet vilade jag i soffan hela kvällen lång. Lyssnade på Winnerbäck, kikade på tv och spenderade en stund här vid datorn. Precis lagom lugnt och skönt.

Slutjulat

Nu är jag trött. Min julsaga kommer en annan dag.

Ikväll ska jag Körslaga och glögga i lugn och ro. Kanske kommer jag att lyssna på musik i mina nya högtalare och laga mat i min nya micro :-)

Jul i stugan

Bara imorgon kvar att jobba och sedan åker jag till stugan över jul (... förutom juldagen då vi åker till mormor och då det antagligen blir utgång på kvällen). Det ska bli härligt att landa på ön och ta det lugnt. Julen kommer när jag kommer dit. Varken förr eller senare.

Idag efter jobbet spenderade jag några trevliga timmar på stan. Strosade runt från affär till affär och så tittade jag på alla fina lampor som pryder staden. Jag hittade ungefär det jag behövde. Köpte saker till mig själv och till andra. Precis som det ska vara!

Nu ska jag pyssla klart med julklapparna och sedan kommer jag att dyka ner i sängen. Trött, trött, trött. Och jag ska åka tidigt till jobbet imorn, typ kvart i sex. Fy!

Men du, God Jul!

Vad är det med alla blonda killar?

Det verkar hejdlöst svårt att få syn på vackra män som inte är blonda. Varför är det så? Jag ska ju ha en mörkhårig man. Sådan är planen men alla jag lyckas intressera och som lyckas intressera mig är ju för fan blonda. Det går inte. Vad är det med alla blonda killar? Hur många finns det egentligen?

Det kan inte vara för mycket begärt att be om en stilig karl. Allt jag bryr mig om är att han ser ut så som jag har planerat att han ska se ut. Tänk dig en korsning mellan Johnny Depp och ... nej, förresten tänk Johnny Depp bara.

Tillbaka till julbusplanerna.

Julbus

Just nu lurar jag på julbus. Den oväntade inspirationen kommer från Grinchen och för många pepparkakor. Ska klura kvällen lång. Spännande och roligt på en och samma gång.

Fin förvirring

Det blev en sväng ut igår. Först Casinot och sedan Oscar. Jag vet inte vad jag skulle till Oscar och göra men jag trodde väl att det skulle vara roligt. Det fanns en väldigt fin person där men han försvann. Lika bra det för krogen är ju inte stället att leta på. Tror jag.

Dum som jag var så ville jag ha en kebabtallrik innan jag for hem inatt. Stod i kö aslänge och kände mig allmänt förbannad på världen. Ilskan började redan i garderobskön på Oscar. Där och då hatade jag alla. För det mesta älskar jag världen men ibland blir jag så jä**a less bara.

Idag tycker jag om allt och alla igen. Det enda som stör mig är att jag är förvirrad. Det är en slags fin förvirring men mer än så kan jag inte skriva.

Ska ge mig iväg för att köpa julklappar och kanske något att äta. Mat är bra.

Dagen bara

Det har varit en slitig dag. Inte slitig på riktigt men dagens aktiviteter har gjort mig riktigt trött. Först ett par timmars jobb (typ) och sedan många timmar julshopping. Oh dear. Det blev inte så många julklappar men jag köpte kläder till mig själv och vattenfärger. Jag har målat sedan jag kom hem men har ännu inte lyckats få till något fint. Det var nog tjugo år sedan jag målade med vattenfärger senast. Kul i alla fall!

Igår på jobbet gjorde jag världens fulaste jultomte (eller julgris) i PowerPoint (i brist på andra program) och skickade som julhälsning till några kunder och så ... jag hann liksom inte fixa något annat och det är ju bättre med en ful tomte än ingen alls. Eller?? Hehe ... här får du något att skratta åt. Min talang i livet är inte att göra jultomtar men det gör inget.





Nu ska jag kanske dricka vin och fundera på utgång. Får se.

Dagens uppmaning till mig själv: Var inte som en igelkott.

Skapelseberättelsen

Jag skapar som aldrig förr. Och jag gör det ikväll. Men berättelsen om mina skapelser förblir kort. Allt jag gör tar jag sedan och förstör. Det är så jag fungerar. Bara demolerar.

Faktiskt (ordet som läggs till i tid och otid) så älskar jag att pyssla fram något, att skapa. Tyvärr blir jag sällan nöjd med resultatet och då river jag upp garnet, trär av pärlorna eller stryker orden. Det är så jag gör och det spelar ingen roll. Det roliga är att göra. Blir det ingenting av det så blir det inte. Saker skapas men inte av mig.  

Galna, glada fredag

Det är något lurt i luften. Kanske är det bara fredagsglädje. Eller julighet. Vad det än är så gör det mig glad. Det har varit en rolig dag! För att fullända dagen köpte jag en hamburgare på väg hem och nu har jag hällt upp ett glas vin. Snart somnar jag säkert i soffan. Det är härligt med fredagar!

Lite pysselsugen är jag. Så det är nog bäst att jag pysslar en stund innan jag lägger mig i soffan. Mm, så får det bli.

Jag lär mig leva med det

Jag blir irriterad när jag inte vet allt på en gång. Ännu mer irriterad blir jag varje gång jag inser att det inte går att läsa sig till all kunskap. Det är ganska ofta jag kommer till den insikten. Lika ofta glömmer jag att det är så livet fungerar.

Andra människor är nästan alltid de bästa källorna till kunskap. Var och en på sitt sätt. Tid, tålamod och erfarenhet är inte heller att förkasta. Men jag vill veta allt på en gång. Den underbara känslan jag får av att lära mig något nytt eller att få en aha-upplevelse slår tyvärr inte den känsla jag får när jag är säker på min sak och vet vad jag pysslar med. Jag skulle tippa på att det är någon slags kombination av ett trygghetsbehov och allmän osäkerhet som gör att jag inte står ut med att inte veta allt på en gång. Det är knepigt.

Tänk om Baloo skulle knacka på min dörr och säga: Jag ska lära dig allt jag kan. Eller tänk om jag en gång för alla skulle ta mig i kragen och njuta av att lärande är som att bygga hus (vad jag nu vet om det). Det behövs en grund ... och så vidare. Eftersom metaforer inte är min starka sida stannar jag här. Jag tror hur som helst att om jag skulle fortsätta skriva vidare om det här så byter jag snart ståndpunkt. Jag har en tendens att göra det. Och det är därför det är så kul att skriva fritt ... det går aldrig att veta hur det ska sluta. Men nu slutar jag i alla fall innan jag snurrar till det här ännu mer.

P.S Idag har jag tvättat 35 par strumpor. Tiden går fort när jag har roligt och glömmer att boka tvättstugan. Det var inte så konstigt att det började eka i min garderob ... D.S.

Det som fascinerar mig idag: Tillfälligheter

Upptagna singlar

Det verkar då stört omöjligt att hitta en singelkille som har tid över. Jag har under de bitterljuva singelåren träffat några killar ... men det blir alltid så att mer tid ägnas åt att hitta tid än att faktiskt ses. De senaste åren har jag själv i och för sig varit ganska upptagen men killarna har varit värre. Och då är det ju omöjligt att ens hinna ta reda på om det är intressant eller inte. Ska det vara så här? Eller har jag inte ansträngt min tillräckligt? Eller har killarna inte varit tillräckligt intresserade? Jag vet inte. Skulle gissa på det senare. Det är tröttsamt i alla fall. Särskilt eftersom jag behöver ganska mycket tid med en person för att veta vad jag tycker och känner. Jag är lite svår och har lite svårt med nya bekantskaper. Jag är less i alla fall. Less på att inte hitta någon som jag åtminstone kan försöka ha en relation med. Om det sedan inte är den jag ska dela resten av mitt liv med så är inte det hela världen. Skulle vara roligare med en kortvarig relation än ingen alls. Tycker jag.

Dagens uppmaning till alla singlar: Sluta vara så upptagna!

Nu räcker det med gnäll.

Snälla snö stanna

Det är för varmt ute nu. Det är så mycket snö som inte får smälta. Jag vill att den ska vara kvar! Vad är en vinter utan snö? Vad är en jul utan en vacker vintervärld? Jag och Lipton har lekt i snön varje dag på lunchen. Tänk vad ledsen han skulle bli om all snö försvann. Tänk vad ledsen jag skulle bli.

Snälla snö stanna!

Vindruvor och choklad

Jag unnar mig massvis med godsaker. Hela tiden! Just nu käkar jag vindruvor och choklad. Senare ikväll ska jag dricka glögg. Det är tristessens fel. Tur att jag inte är överviktig i alla fall. Har inga planer på att bli det heller. Så här i juletider är det okej att frossa. Det är väl därför vi firar jul? ( ... )

Var på förra jobbet och käkade jullunch idag. Alltid kul att hälsa på, jag saknar dom lite ibland. Vi såg filmen Den nya människan efter vi hade käkat. Bra, skrämmande, viktig.

Och huvudvärken fortsätter.


Julefrid på ingående

Lugnet är här. Gårdagen var lång, intensiv, rolig och givande. Och nu är jag klar med pluggandet för den här gången.

Ligger i soffan och njuter av att bara vara. Trist nog så har jag en ihärdig och plågande huvudvärk. Skulle ha tillbringat kvällen hos U&A men stannade hemma för att vila huvudet. Jag som hade sett fram emot en mysig glöggkväll. Tråkigt. Glögg och sällskap är ju bland det bästa som finns.

Jag såg en brutal handbollsmatch tidigare idag. Kanske var det den som gav mig huvudvärk. Kanske beror det på ölen jag drack ute igår. Eller så är jag bara trött och har en fortsättning på gårdagens spänningshuvudvärk. Jag skulle tro på det sista. Eller en kombination av allt. Drygt oavsett.

Men snön är här. Lugnet har infunnit sig och jag känner att julefriden är på ingående.

En resa från snövit liten ort
Till något grått och väldigt stort
Inte riktigt hemma, inte så tryggt
I klonernas land är allt alltid snyggt
Här i norr där jag faktiskt bor
Är världen sällan lika stor
Hemma igen och jag tittar ut
Snön lyser vit och resan är slut



Panikharmoni

Jag tror att jag känner en slags panikharmoni. Panik och harmoni. Harmoni och panik.

Är superstressad över morgondagen. Det är avslutning på kursen i Stockholm. Tåget går klockan 06.13. Presentation. Say no more. Ändå vet jag inte vad jag ska vara stressad över eller varför jag är så nervös. Vad kan hända? Nada. Så jag känner någon slags harmoni också. Och är lugn som få fast jag inte är färdig med förberedelserna.

För mig är det inte att prata inför andra som är det värsta. Nej, det är att visa andra människor vad jag har presterat och hur jag har tänkt. Att riva min mur. Det gör jag nästan aldrig. Många gånger under kursen har jag kommit att tänka på Strindberg ...


...

Där hänger på boklådsfönstret
en tunnklädd liten bok.
Det är ett urtaget hjärta
som dinglar där på sin krok.
 
Bara för att det är så det känns.

Men jag är bra på att tvinga mig in i jobbiga situationer och kliver sedan ut ur var och en av dem lite starkare. Lite mindre sårbar. När jag är hundra år kanske jag vågar visa min briljans för världen. Känner alla så? Vad synd i sådana fall.

I alla fall så är det jobbigt med panikharmoni. Jag vet inte hur jag ska känna eller varför. Jag pendlar mer än Stödeborna. Det kan inte vara hälsosamt.

Fridens liljor


Jaaaaaaa!

Vad skönt att Eric Moe fick svischa in på isen från utvisningsbåset och göra mål!! Underbart!! Absolut. Jag tycker att det är dags för Timrå att ta tre poäng snart men den som väntar på något gott ...

Hursomhelst så kom jag på tre drömjobb medan jag såg Timrå-Frölunda ikväll.

1. "gubbe" som sitter och flumsurrar om matchen i tv
2. materialarens assistent i något lag ... (vill inte vara huvudmaterialare)
3. dörröppnare

Tänk vilka roliga jobb det finns som jag inte alls tänkt på innan. Jag skulle vara grym på allihopa. Promise!

Godnatt


Hemmadag

Dagen har jag spenderat hemma. Kände mig knäckt och sjuk igår och inte alls piggare imorse. Huvudvärk, halsont och allmän hängighet beskriver dagen ganska bra. Nu känner jag mig bättre så imorgon ska jag jobba. Vila och vatten är oslagbar medicin.

Något väldigt bra hände idag när jag inte kunde göra mycket mer än att tråka i lugn och ro. Jag tog mig äntligen an det stora projektet papperssortering. Och jag avslutade det! Jag känner en stor lättnad över att jag har fått ordning på alla papper, nästan ett år efter att jag flyttade in här. Inga pappershögar som ligger och dräller.

Annars har dagen mest varit ganska meningslös och trist. Givetvis ringde en telefonförsäljare ... men ingen kommentar om det. Ids inte.

Sluta ring mig

Snälla ni telefonförsäljare sluta ring mig. Eller ring om ni vill men fråga om det är okej att berätta om det ni säljer innan ni pratar oavbrutet i flera minuter. Jag blir galen! Alldeles nyss var jag närmare än någonsin att bara lägga på luren. Hon som ringde mig lät som en maskin. Ett tag visste jag inte om det var en person i andra änden eller om det var ett inspelat meddelande. Trodde inte det var möjligt att prata så länge utan att andas.

Så här är det: Om jag vill ha något så skaffar jag det på egen hand. Från och med nu behöver ingen telefonförsäljare ringa mig. Någonsin!

Dum som jag är så har jag svårt att avbryta och säga hejdå, dum som jag är så har jag inte anmält mig till nix-registret och dum som jag är så har jag ingen nummerpresentatör. Så jag får väl skylla mig själv. Det är väl inte en rättighet att få ha lugn och ro hemma antar jag.

Irriterad. Telefonförsäljare i allmänhet kommer jag inte att inkludera i min uppskatta-varandra-kampanj. Telefonförsäljare som jag tycker om ska givetvis få uppskattning. Det är inte personerna som ringer som jag ogillar, det är själva grejen. Det finns bättre sätt att sälja mer. Det vet jag att det gör.


Uppskattning. Ja!

Det är alldeles för enkelt att klaga. Tro mig, jag vet. Och det är lätt att gnälla på varandra. Det är synd tycker jag.

På sistone har jag hakat upp mig på vanligt, skämtsamt och ibland till och med kärleksfullt gnäll. Det kan kännas så onödigt. Inte för att jag inte kan förstå behovet av att klaga  ... jag gör det ju så ofta själv. Anledningen till att jag har hakat upp mig på det här just nu är att jag blir ledsen när jag hör nära och kära klaga på sina nära och kära. Personer de lever sina liv med. Jag blir ledsen eftersom jag så gärna vill ha någon att leva mitt liv med. Det är så hårt att höra någon gnälla på allt det där jag saknar ... någon som stökar ner, någon som inte tänker likadant, någon som går mig på nerverna ...

Jag startar därför, här och nu, en uppskatta-varandra-kampanj. Först och främst ska jag själv bli bättre på att uppskatta min familj och mina vänner. Sedan ska jag påminna andra om att uppskatta varandra. Tänk vad bra allt kommer att bli! Det fina är att man får så mycket tillbaka själv, det blir helt enkelt en stor god cirkel.

Dagens uppmaning och tanke presenteras i form av total ironi (men med en gnutta allvar och haltande rim):

Hejda dig lite och tänk igen
Är det verkligen viktigt att allt är perfekt?
Kanske tycker du annorlunda sen
När du inser att alla har någon defekt

No offense to anyone.
Med kärlek! Och hur mycket snö som helst :-D
/J


Långsamt

Det är en seg dag idag. Jag sov till elva ungefär och sedan gjorde jag ingenting i flera timmar. Dödligt tråkigt men samtidigt skönt med vila. Efter allt ingentingande åkte jag och kollade på handboll. Tyvärr gick det inte riktigt vägen. Men det kommer fler matcher.

Nu ligger jag i soffan och är asmätt. Slängde i mig maten vilket aldrig är bra. Snart dags för andra halvlek i Ryssland-Sverige, handbolls-EM. Ser bra ut än så länge ... håller tummarna för att det håller i sig.

Ibland ändras en hel dag

Idag blev inget som det var tänkt. Ändå var det en bra dag ... kan jag konstatera nu när den nästan är över.

Jag skulle vara ledig från jobbet för att plugga men jag jobbade. Ett tag fanns planer på att jag skulle åka hem från jobbet efter lunch men så blev det inte. Men efter jobbet skulle jag i alla fall direkt hem för att hinna göra klar min uppgift. Istället hamnade jag hos mamma och pappa för att vara hundvakt. Hela familjen for på hockey men jag kunde ju inte följa med eftersom jag skulle plugga.

Så ... vad var bra med dagen då?

Det var trevligt och roligt på jobbet.
Jag fick god middag hos mamma och pappa.
När jag var ute med hunden föll alla bitar plötsligt på plats. Det var en promenad som behövdes för att jag skulle kunna tänka och hade jag inte varit hundvakt så skulle jag aldrig ha tagit mig tid till att gå ut (och då hade jag inte varit klar med uppgiften nu).

Det är absolut dags att sova.

Jag kan inte låta bli

Det finns stunder då jag är så inspirerad att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Och då är det en massa saker jag inte kan låta bli. Till exempel läsa en rolig bok, pyssla med något som absolut inte är nödvändigt eller skriva saker som inte behöver skrivas. Just då, när jag är som mest inspirerad, kan jag inte komma mig för att verkligen plugga. Det går inte. Den här kvällen är bara en av många då jag känner mig kreativ men ändå inte lyckas skapa något. För mig är inspiration och kreativitet synonymt med lycka. Det är där problemet sitter och dinglar med benen. Jag kanske inte kan skapa något när jag känner mig glad, inspirerad, lycklig ...

Mellan raderna: Jag panikar över min sista uppgift men sitter ändå och läser roliga böcker, skrattar halvt ihjäl mig och försvarar mitt ickepluggande med att jag behöver inspirationen som böckerna ger. Typiskt bara att det inte verkar vara inspiration som saknas. Koncentration och strukturerade tankar är det som fattas. Ändå kan jag inte låta bli att fantisera iväg.

Som tur är så vet jag att det är med den här sista uppgiften som med allt annat i livet: Det ordnar sig! Det gör det alltid.



Under snön


Vet inte hur den här dagen har varit. Mitt humör är totalt oförutsägbart och jag pendlar snabbare än vad jag trodde var möjligt. Därför är det svårt att säga om dagen har varit bra eller dålig. Jag har klippt och färgat håret i alla fall. Det blev som vanligt ungefär. Jag älskar nyfärgat hår! Det känns så bra :-) Och skönt att få bort risigheten.


Det regnar här varannan stund
Tradighet på alla vis
Ingen risk att gå på grund
Men under snön är det is

Godnatt


Tänk tvivel

Nu är det sista uppgiften innan copykursen är slut. Jag vet varken ut eller in ... har jag en usel idé som måste skrotas eller är jag något bra på spåren? Tänk tvivel och du vet hur jag har det just nu. Jag tvivlar till och med på mitt eget tvivel. Är det motiverat eller inte? Borde jag tvivla när det egentligen inte finns rätt och fel? Allt kanske bara hänger på om jag kan presentera min idé på ett bra sätt. Antagligen är det så men jag tvivlar på min förmåga att presentera.

ÅÅÅÅÅåååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå. What to do?

Skratt, skoj, slut

Helgen var super! Förutom gårdagen.

Frukosten på Knaust i lördags var mysig. Jag skulle lätt kunna äta där varje dag :-) Synd bara att det inte fanns så mycket frukt. Stadsstrosandet var bra det också och bäst av allt var att vi tog det så lugnt hela dagen. Ingen stress. Kul att vi hann träffa Madde en sväng också. Middagen var förstås supergod. Och askul!!! Jag vet inte vad det var men vi skrattade oavbrutet i flera timmar. Ullis for på fest, jag och Linda gick till Stadshuset och fortsatte skratta :-D Sedan gick jag och bror ut en sväng. Skoj det också!

När jag tänker efter så har jag skrattat sjukt mycket under 2008. Det finns nästan inget bättre.

Igår var jag inte alls pigg. Sliten och slut efter lördagen antar jag. Idag är jag inte heller särskilt pigg. Känner mig slut.